Experienta profesionala

CV Camelia Anca BACIUCamelia Anca BACIU
informatii personale
Curriculum vitae

Responsabilitati

serviciiResponsabilitati client si psiholog
Citeste

Articole

articoleMetafore terapeutice si dezvoltare personala.
Citeste articole
Adler - Concepte

Concepţia lui Adler despre individ

Adler nu privea oamenii drept colecţii de ID-uri, ego-uri şi complexe. A văzut omul ca un individ complet, cu aspecte care sunt prea legate unele de celelalte pentru a le putea explica separat.

Spre deosebire de Freud, Adler şi-a schimbat de-a lungul anilor părerea despre oameni. La început a evidenţiat sentimentele naturale de inferioritate despre care se presupune că apar foarte devreme în viaţa unei persoane şi care se cer a fi compensate pe parcursul întregii vieţi, după care urmează lupta pentru putere şi superioritate.

Conceptele de baza ale lui ADLER

Dezvoltarea sentimentului social: societate, muncă şi iubire

Adler a văzut baza diferenţelor individuale ca fiind psihosocială nu ereditară. Factorul psihosocial de importantă fundamentală pentru civilizaţie este “sentimentul social”, interesul pentru societate şi nevoia de asociere/cooperare cu oamenii(Adler, 1964).

Temelia psihologiei individuale este credinţa lui Adler că există trei inevitabile aspecte de care fiecare persoană trebuie sa ţină seama în viaţă: societate, muncă şi iubire. Soluţia pentru aceste 3 aspecte presupune pregătirea în copilărie pentru “interesul social”- eforturile indivizilor pentru a dezvolta sentimente sociale(Rychlok, 1981). De asemenea “sentimentul social” este un potenţial, iar “interesul social” implică eforturi de a-l actualiza, Adler utilizând adesea termenii ca fiind interschimbabili(Rzchlok,1981).

În primul rând, sentimentul social important pentru societate apare în capacitatea individului de a dezvolta si menţine prietenii. În al doilea rând, individul trebuie să arate o aptitudine de a fi interesat de muncă. În al treilea rând este interesul pentru iubire: abilitatea de a fi mult mai interesat de un partener decât de tine.

 
Vizitatori: Astazi 20 | Lunar 655 | Toti 57689