Experienta profesionala

CV Camelia Anca BACIUCamelia Anca BACIU
informatii personale
Curriculum vitae

Responsabilitati

serviciiResponsabilitati client si psiholog
Citeste

Articole

articoleMetafore terapeutice si dezvoltare personala.
Citeste articole
Psihoterapie adleriana

Psihoterapia adleriana a fost intemeiata de medicul si psihoterapeutul austriac Alfred Adler, cel care a pus bazele scolii de Glossary Link psihologie individuala, ca rezultat al desprinderii de scoala psihanalista.

Adler a fost prima personalitate importanta ale carei idei au intrat in conflict cu cele ale lui Freud si care a parasit cercul psihanalistilor, pentru a forma o scoala independenta de psihoterapie, cu o noua teorie asupra personalitatii umane.

Conceptia sa asupra omului este inclusa in psihologia individuala, care studiaza omul din punct de vedere holistic. Spre deosebire de psihanaliza, la Adler sexul nu mai reprezinta un factor esential in dezvoltare, iar in centrul personalitatii se situeaza constientul. Oamenii sunt considerati fiinte sociale si culturale, motivati de interese sociale.

Holismul

Copilul trebuie vazut in totalitatea comportamentelor sale. Daca accentul se pune pe comportamentul problema acesta va fi amplificat. De exemplu, cand musca sau scuipa, daca parintii sau cei din jur se concentreaza pe masuri de oprirea unui astfel de gest copilul il va repeta cu insistenta, iar daca va renunta la el o va face doar in favoarea ltui gest nedorit. Insa daca atentia este concentrata pe schimbari in atitudinea fata de copil, in atmosfera din jurul lui, apar imbunatatiri si in zona comportamentelor problematice. Nu de putine ori parintii vin ingrijorati la mine deoarece cred ca fetita sau baietelul lor are un comportament sexualizat inca de la varste foarte fragede. Ceea ce poate fi considerat masturbare, in cazul copiilor de cateva luni sau cativa ani nu este un comportament sexual, ci un gest repetitiv ce are drept scop dobandirea unei sentiment de confort si de control. Vazand situatia holistic adesea aflu ca in familie relatiile sunt tensionate, atmosfera sufera schimbari bruste si astfel luptand cu gestul copilului nu as face decat sa-i cresc gradul de Glossary Link anxietate, sentimentul de lipsa de control.

Unicitate

Fiecare copil este unic si isi alege un rol unic in familia sa. Copilul trebuie incurajat sa-si dezvolte abilitatile nu comparat, judecat, masurat. Personalitatea sa este influentata si de ordinea nasterii. Fiecare rol (prim nascut, al doilea nascut, copil de mijloc, mezin sau copil unic) are o serie de caracteristici ce trebuiesc dezvoltate. Au aparut cursuri de leader pentru copii intre 6-12 ani. Insa nu toti copiii au vocatie de lider. Poate pentru un prim nascut sau un copil unic e un curs potrivit, dar pentru un mezin, care are drept caracterstici sociabilitatea, creativitatea, pot fi inutile si poate chiar descurajante.

Subiectivism

Copiii sunt excelenti observatori, dar interpreteaza prost lucrurile. Adesea se simt vinovati de certurile dintre parintii, devin descurajati sau, dimpotriva, devin foarte responsabili. Ajung sa faca tot posibilul pentru a-i tine pe parinti ocupati cu ei si in acest fel ii tine impreuna. Este important ca parintele sa-i spuna adevarul copilului, sa comunice cu el, nu sa incerec sa-l protejeze gandindu-se ca nu ar intelege. Nu e nevoie de un discurs ci de un joc. Jucariile preferate (masini, papusi) capata roluri de mama, tata, copil etc iar micutul este incurajat sa faca o poveste.

Finalism – scop

Comportamentele nedorite ale unui copil pot avea 4 scopuri gresite: atragerea atentiei, obtinerea puterii, razbunarea, retragerea. Copilul trece de la un scop la urmatorul pe masura ce se simte tot mai descurajat. Un copil neascultator, „rau” este de fapt un copil descurajat.

Sentimentul de comuniune sociala

Copilul invata mult mai usor de la semeni decât de la adulti. Un copil devine „problema” daca nu este integrat intr-un grup social, iar un copil „problema” isi adapteaza comportamentele atunci când se afla intr-un grup. Conditia este sa fie incurajat sa participe si nu comparat, dat de exemplu negativ. Un copil etichetat va avea grija sa nu dezminta eticheta. Sustin socializarea timpurie a copilului.

 
Vizitatori: Astazi 20 | Lunar 655 | Toti 57689