Experienta profesionala

CV Camelia Anca BACIUCamelia Anca BACIU
informatii personale
Curriculum vitae

Responsabilitati

serviciiResponsabilitati client si psiholog
Citeste

Articole

articoleMetafore terapeutice si dezvoltare personala.
Citeste articole
Ghid psiho

Psihoterapia nu iti ofera pilula magica cu care mergi acasa si esti vindecat, totul e perfect si problemele au disparut. Eu te ajut sa te ajuti.

In psihoterapie se lucreaza cu ‘materialul clientului’, de aceea e bine sa stii ca in mare masura lucrurile depind de tine, de disponibilitatea pe care o ai in a-ti comunica nelinistile, confuziile, incertitudinile, suferintele…… si a le gasi o rezolvare.

Psihoterapeutul iti ofera ajutorul si te asculta, fara sa ai teama de a fi judecat, criticat, etichetat.
- nu veni la psihoterapeut doar ca la un medic, care te consulta si pune un diagnostic. Relatia dintre psihoterapeut si clientul sau este mult mai puternica, bazata pe un transfer care face si el parte din procesul de vindecare. 

- in cadrul terapiei, tu ai un rol extrem de activ. Tu oferi materialul terapeutic si tu stabilesti prioritatea problemelor ce trebuie rezolvate, de comun acord cu psihoterapeutul;

- nu accepta o terapie care se intinde la nesfarsit, fara a stii care este scopul ei si unde se sfarseste;

Care este diferenta dintre un Glossary Link psiholog, un Glossary Link psihiatru, un psihoterapeut?

Un psiholog:

- are pregatire in psihologie, stiinta care se ocupa de studierea psihicului uman;

- studiaza evolutia psihologica a unei persoane de-a lungul vietii;

- detine mijloace de testare si de psihodiagnosticare pentru diferite categorii de persoane,

- studiaza psihologia personalitatii normale, cat si a celei patologice.

Spre deosebire de el, psihiatrul:

- este o persoana cu studii de medicina si o specializare in psihiatrie

- se ocupa de devierile psihice patologice.
- are dreptul de a recomanda/prescrie medicamente.

Psihoterapia implica:

- o pregatire suplimentara, (una sau mai multe formari in diferite tipuri de psihoterapie), care poate fi facuta si de un psiholog si de un psihiatru, care presupune stapanirea unor tehnici de abordare si rezolvare a problemelor pacientului prin tehnici terapeutice.

Cand imi dau seama ca sedintele trebuie sa se termine?

Un psihoterapeut cognitiv spunea ca "atunci cand sedintele ti se par prea scumpe". Atunci cand simti ca nu mai iei suficient in raport cu timpul si banii investiti, cere terapeutului o evaluare, daca acesta nu are initiativa.

Ce fac daca nu imi place psihoterapeutul?

Daca nu iti place terapeutul, nu te simti confortabil in prezenta lui, ai retineri sau nu te simti increzator in tehnicile sale, spune-i. Iti vei putea rezolva problema sau te va putea recomanda unui alt terapeut. Nu-ti cheltui timpul si banii creindu-ti un stress in plus. Nu-ti fie teama. Nu vei jigni terapeutul. Oricat de bun ar fi acesta, este normal ca uneori sa nu putem comunica cu anumite persoane. Fiecare client isi are terapeutul lui . Si reciproc.

Ce se intampla daca intarzii la terapie?

In general, este important sa platesti timpul de programare. Acest lucru te responsabilizeaza si pe tine, mai ales daca intarzierile sunt si ele parte a problemei pentru care ai venit la psihoterapie.

Ce se intampla daca lipsesc o sedinta?

Aici depinde si de psihoterapeut, de perioada in care ai anuntat ca nu mai vii, de cat de des se intampla. Sigmund Freud considera important sa iei bani si pentru sedintele la care pacientul nu vine.

 
Vizitatori: Astazi 20 | Lunar 655 | Toti 57689